Virustorjunta - Löydä paras virustorjuntaohjelma!

Mikä virustorjunta kannattaa tilata? Lue aitoja asiakaskokemuksia ja löydä netin paras virustorjuntaohjelma!

0,0 rating
Tilaa nyt ja säästä jopa 90€ - Toimi nyt!
Nopea asennus ja pitää sinut suojattuna hidastamatta sinua
Tehokas suoja pakattu kevyeen ratkaisuun
Ilmainen lataus

> Virustorjunta

Virustorjunta eri alustoilla

Yksi yleisimmistä syistä tietokoneen, älypuhelimen tai tabletin vikatilanteisiin, hidastumiseen tai outoon käyttäytymiseen ovat virukset ja muut haittaohjelmat. Virusten tarkoituksena on tuottaa tekijöilleen taloudellista hyötyä tavalla tai toisella. Virukset hidastavat koneen ja kännykän toimintaa, kaappaavat henkilökohtaisia tietoja käyttäessäsi verkkopalveluita tai hyödyntävät koneesi resursseja hämäriin puuhiin taustalla. Virustorjunta on tärkein yksittäinen suojautumiskeino netissä eteen tulevia vaaroja vastaan.

Antivirusohjelmat toimivat hieman poliisin tavoin, joka tarkkailee käynnistettyjä ohjelmia, verkkoliikennettä sekä käyttämiäsi palveluita. Tunnistaessaan viruksen, haittaohjelman tai muuta tavallisuudesta poikkeavaa toimintaa hyvä virustorjuntaohjelma osaa puhdistaa automaattisesti koneen tai puhelimen sekä estää haitallisten ohjelmien ja sovellusten käynnistymisen. Tehdessäsi esimerkiksi verkko-ostoksia tai käyttäessäsi pankkipalveluita, haittaohjelmia ja viruksia etsivä sovellus pitää huolen, etteivät tärkeät tietosi joudu vääriin käsiin.

Virustorjuntaohjelman hyödyt

  • Suojaa konettasi ja puhelintasi ilman eri toimenpiteitä
  • Estää henkilökohtaisten tietojen vuotamisen
  • Suojaa maksuliikennettä
  • Estää vaarallisten ohjelmien käynnistymisen
  • Nopeuttaa käyttöjärjestelmää poistamalla haittaohjelmat ja virukset
  • Aina ajan tasalla oleva suojaus antaa mielenrauhaa

Ilmainen virustorjunta

Windows-, iOS- ja Android-pohjaiset laitteet pitävät lähtökohtaisesti sisällään perustason virustorjunnan sekä muita turvallisuutta parantavia ratkaisuja. Vaihtoehtona niille netistä löytyy joukko ilmaisia virustorjuntaohjelmia tai kaupallisten sovellusten kokeiluversioita, jotka kattavat perustason suojauksen. Viruksia tehtailevat rikolliset ja hakkerit ovat kuitenkin hyvin perillä ilmaisten ohjelmien rajoituksista ja heikkouksista. Nämä ohjelmat täytyy usein itse säännöllisesti päivittää, mikä monelta unohtuu. Ilmaisohjelmista puuttuvat lisäksi tuiki tarpeelliset toiminnot, kuten henkilötietojen suojaus vaikkapa verkkopankkia käytettäessä.

Tällä välin tuhansia uusia viruksia leviää netissä kulovalkean tavoin ja iskee kiinni päivittämättömiin laitteisiin. Suositeltavaa onkin aina asentaa ilmaisen virustorjunnan lisäksi tai sitä korvaamaan, asianmukainen kaupallinen tietoturvaohjelma tai -sovellus. Vaikka tietotaitosi riittäisi erilaisten ilmaisten ohjelmien kanssa säätämiseen, maksaessasi virusturvasta säästät selvää aikaa ja saat samalla mielenrauhaa.

Haluat varmasti pitää kotisi aina turvattuna. Miksi siis jättäisit tärkeimmän työkalusi ja arjen apulaisen – tietokoneen ja älypuhelimen – oman onnensa nojaan hatarien ratkaisujen varaan? Näillä laitteilla etsimme ja säilytämme elämämme tärkeimmät ja henkilökohtaisimmat tiedot. Ilmainen virustorjunta on hieman kuin tavallinen oven lukko ilman mitään lisäturvaa. Kaupallinen virustorjuntaohjelma on puolestaan kuin turvalukon ja älykameran asentaminen sekä vartijan palkkaaminen – vain huomattavasti edullisemmin. Se pitää huolen siitä, etteivät kutsumattomat vieraat pääse tekemään tihutöitä koneellasi tai puhelimellasi.

Virustorjunta puhelimeen

Moderni älypuhelin on päivitettynä suhteellisen turvallinen, mutta paljon puhelinta käyttävän on syytä harkita erillisen virustorjuntasovelluksen asentamista. Jos kokeilet paljon uusia sovelluksia tai olet ostanut käytetyn puhelimen, on lisäsuoja paikallaan. Tärkeänä vinkkinä: puhelinten ilmaiset virustorjuntaohjelmat ei-tunnetuilta kehittäjiltä voivat itsessään sisältää viruksia tai kalastella käyttäjien tietoja. Lisäksi halvalla tuotetut sovellukset syövät akkua ja hidastavat käyttöjärjestelmää. Kun valitset maksullisen virustorjuntasovelluksen luotettavalta ohjelmistokehittäjältä, varmistat turvallisuutesi ja laitteidesi sujuvan toiminnan.

Virustorjunta Android

Vaikka Googlen Play-kauppa pyrkii osaltaan poistamaan haitalliset ohjelmat listoiltaan, on kaikkia vaaroja käytännössä mahdotonta kitkeä pois. Haittaohjelmia tehtailevat usein naamioivat sovelluksensa kaupallisten ja kaikkien tuntemien ohjelmien näköisiksi. Satunnainen selailija saattaa epähuomiossa ladata Android-puhelimeensa tutulta ja turvalliselta vaikuttavan sovelluksen, joka lähemmässä tarkastelussa osoittautuukin kopioksi. Kaikki puhelinta uhkaavat vaarat eivät tule virusten muodossa. Epämääräiset ilmaissovellukset keräävät taustalla henkilökohtaisia tietoja ja myyvät niitä eteenpäin.

Jos omistat Android-puhelimen tai tabletin, on virustorjuntaohjelmisto lähes välttämättömyys. Järjestelmä on avoin, joten sille voi kehittää sovelluksia kuka tahansa, ja niitä voi ladata puhelimeen myös Play-kaupan ulkopuolelta. Moni käytetty puhelin on myös rootattu, mikä tuo mukanaan monia hyötyjä, kuten helpon varmuuskopioinnin. Samalla se mahdollistaa vain laitevalmistajalle alun perin tarkoitettujen ominaisuuksien hallinnan ja muokkaamisen. Virustorjuntaohjelmisto osaa ottaa tämänkin huomioon.

Android-laitteille on tarjolla lukuisia ilmaisia mobiiliturvallisuuteen ja virustorjuntaan liittyviä sovelluksia. Käytännössä ilmaisohjelmat tai maksullisten ohjelmien riisutut versiot eivät ole riittäviä päivittäiseen käyttöön. Ne ovat täynnä mainoksia ja ominaisuudet ovat rajoittuneita. Niiden avulla voi kuitenkin nopeasti testata, onko laitteessasi ongelmia, minkä jälkeen voit ostaa täysversion. Jos hankit virusturvasi sellaiselta valmistajalta, jonka tuote kattaa sekä tietokoneen, että mobiililaitteet, säästät selvää rahaa.

Virustorjunta iPhone

Apple on kehittänyt iPhone-puhelimet joka vaiheessa tietoturvaa silmällä pitäen. Koska alusta ei ole avoin, sille on vaikeampi ohjelmoida viruksia. Suuri käyttäjäkanta tarkoittaa kuitenkin valtavia apajia huijareille, joten tietoturva-aukkoja etsitään kuumeisesti kaiken aikaa. iPhonen käyttäjät saattavat olla myös keskimääräistä varakkaampia, mikä tekee heistä houkuttelevan kohteen huijareille ja viruksia tehtaileville tahoille.

Googlen Play-kaupan tavoin myös Applen sovelluskaupan miljoonien sovellusten joukossa on haittaohjelmia, jotka varastavat tietoja ja pahimmassa tapauksessa lukitsevat iPhonen niin, ettei sitä voi avata kuin liikkeessä erikoistyökaluilla. Kun säästät väärässä paikassa, voi myöhemmin tulla iso lasku ja iso itku, jos tietoja ei ole varmistettu ja virustorjunnasta asianmukaisesti huolehdittu.

iOS-alustoille on nykyään saatavilla useita mobiiliturvallisuutta parantavia sovelluksia, jotka ensisijaisesti estävät virusten ja haittaohjelmien pääsyä järjestelmään. Ne tekevät verkkoselaamisesta turvallisempaa ja suojaavat samalla verkkopankin käyttöä ja yksityisyyttäsi. Jos lapsesi käyttää iPhonea, virustorjuntasovellus pitää samalla huolen siitä, ettei huolimaton käyttö aiheuta haittaa puhelimelle tai hävitä tärkeitä tietoja. Lisäksi alaikäisten pääsyä sopimattomaan sisältöön voidaan kätevästi rajoittaa samojen sovellusten kautta.

Windows virustorjunta

Windows on maailman yleisin käyttöjärjestelmä, joka kattaa 80 % markkinasta. Niinpä ei ole yllättävää, että viruksia ja haittaohjelmia löytyy tältä alustalta eniten. Virusten lisäksi käyttäjiä vaanivat urkintaohjelmat, koneen lukitsevat ja lunnaita vaativat virukset (ns. ransomware) ja lukuisat verkkohuijausten muodot.

Suurin osa uhista tulee nettiä selatessa. Pelkkä virusten tunnistaminen ohjelmia ladatessa tai tiedostoja käsitellessä ei nykypäivänä riitä. Verkkosivuja kopioidaan tarkoituksena huijata käyttäjä antamaan maksutietojaan tai muuta rahanarvoista informaatiota. Saatat ladata “ilmaisohjelman” vertaisverkosta, joka kyllä toimii, mutta joka samalla taustalla käyttää koneen resursseja kryptovaluuttojen kaivamiseen. Kyseessä on varsinainen kilpajuoksu viruksia tekevien ja torjuntaohjelmien välillä.

Microsoftin oma Windows Defender tulee järjestelmän mukana ja on oletuksena päällä. Sen antama virussuojaus kattaa kuitenkin vain murto-osan kaikista mahdollisista uhista. Osaava käyttäjä lataa yleensä ensimmäisenä paremman virustorjuntaohjelman tunnetulta kehittäjältä, kun ottaa uuden koneen käyttöönsä.

Ilmaisia suojausohjelmistoja on useita, mutta niiden ominaisuudet ovat maksullisiin versioihin verrattuna rajoitetut. Kaupallinen virustorjuntaohjelmisto päivittää itsensä automaattisesti ja suojaa sekä ulkoisilta uhilta, että käyttäjän omilta virheiltä. Pankkipalveluita käyttäessäsi tai verkko-ostoksia tehdessäsi saatat hyödyntää tähän tarkoitettua selainta tai selainlaajennusta. Käydessäsi uusilla sivuilla, virustorjunta tarkistaa niiden luotettavuuden. Hyvä virustorjunta ottaa huomioon lukemattomia eri seikkoja.

Mac virustorjunta

Mac-tietokoneita ja macOS-käyttöjärjestelmää on yleisesti pidetty turvallisena. Haittaohjelmia ja viruksia tehtailevat ovat perinteisesti keskittyneet Windowsiin. Tämä ei kuitenkaan enää pidä paikkaansa. Käyttäjämäärien kasvaessa myös Macista on tullut houkutteleva kohde haittaohjelmille ja huijauksille. Tästä syystä myös macOS tarvitsee erillisen virustorjuntaohjelmiston, joka varmistaa huolettoman verkkoselailun ja turvaa tärkeiden palveluiden käyttöä.

Kuten Windows-koneissa, myös Macissa virukset voivat kaapata käyttöjärjestelmän, varastaa maksutietoja tai henkilökohtaisia tietoja, hidastaa prosesseja tai tehdä muuta epämääräistä käyttäjältä salassa. Ilmaiset virustorjuntaohjelmat voivat antaa turvan tunnetta, mutta joudut päivittämään niitä manuaalisesti, ja ominaisuudet on karsittu minimiin. Maksullinen virustorjunta huolehtii suojauksesta automaattisesti ja virusten lisäksi tarkkailee verkkoliikennettä ja käyttämiäsi sivustoja. Säännöllisellä tiedostojen varmuuskopioinnilla ja järkevällä netinkäytöllä pystyt välttämään useimmat vaarat.